Za 12 palačink

PALAČINKE:

- 1 skodelica brezglutenske moke Farina
- 1 skodelica ajdove moke bg
- 2 čajni žlici pecilnega praška
- ½ čajne žlice cimeta
- 20 g lešnikove moke (lešnike na fino zmeljete v mlinčku)
- 1 ¼ skodelice riževega ali drugega napitka
- 4 jajca
- 1 jušna žlica javorjevega sirupa
- 1 ½ skodelice svežih ali zamrznjenih borovnic
- maščoba za mazanje

LEŠNIKOV SIRUP:

- 1/3 skodelice lešnikov
- 2 skodelici nesladkanega 100% jabolčnega soka
- 1 vanilijev strok ali vanilija v prahu
- 3cm kos cimetove palčke
- 1 ½ jušne žlice javorjevega sirupa

Priprava sirupa:

Lešnike prepražite, da postanejo rahlo rjavi in jih zavijte v čisto krpo ter potrite med seboj, da se odstranijo kožice. Nato jih razdrobite.
Jabolčni sok, vanilijo in cimet zavrite in pustite vreti, da odpari približno polovica tekočine. Na koncu vmešajte razdrobljene lešnike in javorjev sirup in pustite, da se ohladi.

Priprava palačink:

V skledi premešajte moko, pecilni prašek in cimet. Dodajte lešnikovo moko.
Z električnim stepalnikom razmešajte jajčne rumenjake, 1/3 skodelice vode, rižev ali drugi napitek in javorjev sirup. Vse skupaj vmešajte v moko, da dobite gladko testo. Dodajte borovnice.
Iz beljakov stepite sneg in ga nežno vmešajte v testo.
Iz mase specite 12 palačink (ali maso za manjše število palačink sorazmerno zmanjšajte) in jih shranite na toplem.
Pred serviranjem palačinke prelijte s sirupom.
Sirup lahko hranite v hladilniku 1 teden.

Vir: Prirejeno po Jan Purser & Kathy Snowball: The Eat Well Cookbook.

...