SESTAVINE

Biskvit:
- 8 beljakov,
- 150 g kokosove moke (če boste uporabili kokosove kosmiče, jih potrebujete 200 g),
- 1 jogurtov lonček sladkorja v prahu (pazite, sladkor v prahu na trgovinskih policah vsebuje gluten, zato doma v mlinčku za kavo zmeljite navaden sladkor).

Krema:
- 0,5 l kokosove smetane za stepanje (lahko uporabite tudi riževo),
- 300 g čokolade brez glutena (ali pa npr. ta)
- 8 rumenjakov.

Beljake stepite v sneg ter dodajte kokosovo moko in sladkor. Pecite v tortnem modelu, v ogreti pečici, 20 minut pri 170 °C.

Za kremo stepite kokosovo smetano in jo shranite v hladilniku. Čokolado raztopite na sopari, odstavite in dodajte rumenjake (če imate pred surovimi rumenjaki predsodke, jih vmešajte na parni kopeli). V mlačno maso nazadnje vmešajte še stepeno smetano.

Ko je biskvit ohlajen (modela ne odpirajte), nanj nalijte kremo in vse skupaj postavite v hladilnik za najmanj 4 ure, še bolje pa čez noč.


Sestavine (za 4 fritelle):

- 200 g brezglutenske moke
- pol vrečke kvasa
- 1 vanilijev sladkor
- 40 g masla
- 100 ml mleka
- 20 g sladkorja
- pol vrečke limonine lupinice
- ščepec soli
- sladkor za posip (plus nutella za namaz, po želji)
- olje za cvrenje

Postopek:

V moko vmešamo vse suhe sestavine, razen sladkorja in vanilijevega sladkorja. V skledo najprej nalijemo mlačno mleko, dodamo sladkor in vaniljev sladkor in med mešanjem postopoma dodamo moko z ostalimi sestavinami. Na koncu v testo počasi  vmešamo na sobni temperaturi zmehčano maslo. Oblikujemo kepo, jo premažemo z rastlinskim oljem in vzhajamo toliko časa, da testo naraste na dvojno količino. Po vzhajanju iz testa oblikujemo 4 cca. 100 gramske hlebčke in jih pustimo vzhajati še 30 minut. Vzhajane hlebčke na tanko razvlečemo v velikost običajnega plitvega krožnika (lahko tudi razvaljamo in razvlečemo samo robove) in ocvremo v olju. Fritello odcedimo in potresemo s sladkorjem. Po želji premažemo z nutello in zvijemo podobno kot tortiljo.

S to količino sestavin sem delala v modelu za "kruh v pekaču". Če boste pekli v običajnem tortnem modelu, količine podvojite, jajc pa bo zadostovalo 8.

Sestavine za biskvit:
- 75 g brezglutenske moke Dr. Schaer C,
- 75 g sladkorja,
- 75 g extra deviške kokosove maščobe (lahko tudi maslo),
- 75 g temne čokolade brez glutena,
- 5 jajc,
- pol vrečke pecilnega praška z vinskim kamnom.

Sestavine za preliv:
- 100 g temne čokolade brez glutena,
- 100 g smetane in žličko masla (namesto smetane lahko uporabite tudi maslo),
- marelična marmelada (čimbolj naravna, domača...).

Čokolado za biskvit raztopite na vodni kopeli (bagnomaria). Beljake ločite od rumenjakov in iz njih stepite čvrst sneg. V rumenjake postopoma vmešajte sladkor, da lepo narastejo in dodajte maslo in raztopljeno čokolado. Pecilni prašek razmešajte med moko in oboje vmešajte v jajčno zmes. Na koncu dodajte še sneg beljakov (previdno in ne z električnim mešalnikom). Pekač malo namastite in pecite na 160 °C cca. 30 minut (če je bikvit pečen, preverite tako, da vanj zapičite nož - ko je pečen, na nožu ne ostanejo sledi testa).

Preliv za torto: v smetano nalomite čokolado in dodajte maslo. Segrevajte na zmerni temperaturi in mešajte. Ko je čokolada stopljena ne mešajte več in odstranite s štedilnika. Posodo s kremo postavite v večjo posodo s hladno vodo in vse skupaj v hladilnik, da se malo ohladi. Rahlo ohlajeno kremo je po torti veliko lažje razmazati.

Ohlajen biskvit enkrat ali dvakrat prerežite in vsako plast posebej navlažite s sladkorno raztopino. Namesto sladkorne raztopine lahko uporabite sveže stisnjen sok pomaranče, z njim bo okus torte še boljši. Vsako plast premažite z marelično marmelado, tudi površino in obod torte. Čez sestavljeno torto prelijte čokoladni obliv in ga z nožem lepo razporedite.

          

 Vir: Marjetka Kreševec.

Sestavine:

- 2 skodelici brezglutenske moke Farina
- 1 skodelica navadnega jogurta
- 2 jajci
- pol skodelice sončničnega (ali katerega drugega) olja
- pol skodelice sladkorja (ali ustrezno količino agavinega sirupa ali česa drugega)
- 1 vrečko vanilijevega sladkorja brez glutena
- 1 vrečko pecilnega praška z vinskim kamnom brez glutena
- sadje po izbiri

Vse sestavine premešajte in vlijte v pekač. V testo narežite poljubno sadje (jabolka, hruške, banane, gozdne sadeže...). Pečenje: pečica segreta na 170 °C cca. 40 minut. Peciva z brezglutensko moko se lepše spečejo, če uporabite klasičen način peke (ne ventilacijsko pečenje).

 

Vir: prirejeno po splošno znanem receptu.

 

Za 12 palačink

PALAČINKE:

- 1 skodelica brezglutenske moke Farina
- 1 skodelica ajdove moke bg
- 2 čajni žlici pecilnega praška
- ½ čajne žlice cimeta
- 20 g lešnikove moke (lešnike na fino zmeljete v mlinčku)
- 1 ¼ skodelice riževega ali drugega napitka
- 4 jajca
- 1 jušna žlica javorjevega sirupa
- 1 ½ skodelice svežih ali zamrznjenih borovnic
- maščoba za mazanje

LEŠNIKOV SIRUP:

- 1/3 skodelice lešnikov
- 2 skodelici nesladkanega 100% jabolčnega soka
- 1 vanilijev strok ali vanilija v prahu
- 3cm kos cimetove palčke
- 1 ½ jušne žlice javorjevega sirupa

Priprava sirupa:

Lešnike prepražite, da postanejo rahlo rjavi in jih zavijte v čisto krpo ter potrite med seboj, da se odstranijo kožice. Nato jih razdrobite.
Jabolčni sok, vanilijo in cimet zavrite in pustite vreti, da odpari približno polovica tekočine. Na koncu vmešajte razdrobljene lešnike in javorjev sirup in pustite, da se ohladi.

Priprava palačink:

V skledi premešajte moko, pecilni prašek in cimet. Dodajte lešnikovo moko.
Z električnim stepalnikom razmešajte jajčne rumenjake, 1/3 skodelice vode, rižev ali drugi napitek in javorjev sirup. Vse skupaj vmešajte v moko, da dobite gladko testo. Dodajte borovnice.
Iz beljakov stepite sneg in ga nežno vmešajte v testo.
Iz mase specite 12 palačink (ali maso za manjše število palačink sorazmerno zmanjšajte) in jih shranite na toplem.
Pred serviranjem palačinke prelijte s sirupom.
Sirup lahko hranite v hladilniku 1 teden.

Vir: Prirejeno po Jan Purser & Kathy Snowball: The Eat Well Cookbook.

...