Prijava

GDPR obvestilo

Z naročilom v spletni trgovini se strinjate, da se vaši osebni podatki obdelujejo za potrebe nakupa izdelkov v spletni trgovini. Brez možnosti obdelave osebnih podatkov naročila ne moremo izvesti. Več o varovanju osebnih podatkov ...Za masleno testo potrebujemo (za cca. 14 rogljičkov):

- 340 - 360 g brezglutenske moke
- 2 dl mleka
- 1 jajce
- žlico sladkorja
- ščep soli
- 1/3 kocke kvasa
- čajno žličko masla

in dodatno cca. 150 g masla ter marmelado.

Postopek izdelave maslenega testa:

V skledi zmešamo vse naštete sestavine. Bistvo izdelave maslenega testa je, da ohranjamo testo čimbolj hladno, kar pomeni, da dodajamo k moki sestavine direktno iz hladilnika (kvas, mleko, jajce, maslo). Oblikujemo hlebček (če je testo premehko in ne moremo oblikovati hlebčka, dodamo moko) in ga pustimo počivati slabe pol ure. Nato hlebček razvaljamo v obliko pravokotnika (ne na tanko, velikost cca. 20 x 15 cm) in na polovico pravokotnika naložimo na tanko narezano maslo - več, ko ga naložimo, bolj masleno bo testo. Na polovico testa obloženega z maslom prepognemo drugo polovico testa. Spet razvaljamo in prepognemo na tri dele in nato še enkrat in prepognemo na štiri dele. Delamo hitro, da se testo ne pregreje, pred valjanjem testo vedno pomokamo. Če postane testo težavno za valjanje, je pretoplo in ga za par minut položimo v zmrzovalnik in na hitro ohladimo.


Na koncu testo tanko razvaljamo (če ne gre, pomokamo), razrežemo na trikotnike, obložimo z marmelado in zvijemo. Rogljičke pred peko vzhajamo. Jaz sem jih vzhajala kar v pečici na cca. 50°C 40-45 minut. Ko so vidno narasli, sem jih premazala z mešanico mleka (0,5 dl) in enega rumenjaka, termostat obrnila na 180ºC in jih takoj položila v pečico. Skupni čas segrevanja pečice in pečenja je bil cca. 20 minut. Rogljički so pečeni, ko so zlato rumeni in po kuhinji prekrasno zadiši :-).

 

...