Za masleno testo potrebujemo (za cca. 14 rogljičkov):

- 340 - 360 g brezglutenske moke
- 2 dl mleka
- 1 jajce
- žlico sladkorja
- ščep soli
- 1/3 kocke kvasa
- čajno žličko masla

in dodatno cca. 150 g masla ter marmelado.

Postopek izdelave maslenega testa:

V skledi zmešamo vse naštete sestavine. Bistvo izdelave maslenega testa je, da ohranjamo testo čimbolj hladno, kar pomeni, da dodajamo k moki sestavine direktno iz hladilnika (kvas, mleko, jajce, maslo). Oblikujemo hlebček (če je testo premehko in ne moremo oblikovati hlebčka, dodamo moko) in ga pustimo počivati slabe pol ure. Nato hlebček razvaljamo v obliko pravokotnika (ne na tanko, velikost cca. 20 x 15 cm) in na polovico pravokotnika naložimo na tanko narezano maslo - več, ko ga naložimo, bolj masleno bo testo. Na polovico testa obloženega z maslom prepognemo drugo polovico testa. Spet razvaljamo in prepognemo na tri dele in nato še enkrat in prepognemo na štiri dele. Delamo hitro, da se testo ne pregreje, pred valjanjem testo vedno pomokamo. Če postane testo težavno za valjanje, je pretoplo in ga za par minut položimo v zmrzovalnik in na hitro ohladimo.


Na koncu testo tanko razvaljamo (če ne gre, pomokamo), razrežemo na trikotnike, obložimo z marmelado in zvijemo. Rogljičke pred peko vzhajamo. Jaz sem jih vzhajala kar v pečici na cca. 50°C 40-45 minut. Ko so vidno narasli, sem jih premazala z mešanico mleka (0,5 dl) in enega rumenjaka, termostat obrnila na 180ºC in jih takoj položila v pečico. Skupni čas segrevanja pečice in pečenja je bil cca. 20 minut. Rogljički so pečeni, ko so zlato rumeni in po kuhinji prekrasno zadiši :-).

 

Sestavine:

- 500 g moke dr. Schaer mix B,
- pol kocke kvasa Fala,
- 60 g sladkorja,
- 50 g masla,
- 4 rumenjake,
- 1 celo jajce,
- ščepec soli,
- cca. 2 dl mleka.

Postopek:

1. Maslo, rumenjake in sladkor penasto umešamo.
2. V mlačno mleko dodamo žličko sladkorja in razdrobljen kvas in počakamo, da naraste.
3. Penasto umešani masi dodamo moko, celo jajce, sol in mleko z vzhajanim kvasom in testo dobro premešamo in ugnetemo. Če je premehko dodamo še malo moke.

Iz testa oblikujemo primerno debele svaljke in jih spletemo v kito. Po želji med testo položimo kuhano jajce.
Vzhajamo, da testo naraste do dvojne količine. Pečemo 15-20 minut v pečici pri 200°C (brez ventilacije). Pred pečenjem menihe premažemo z mlačnim mlekom.

 Vir. lasten recept (Marjetka Kreševec, univ.dipl.ing.živil.tehnol.)

Odličen brezglutenski kruh, ki vedno uspe.

Sestavine:

- 23 dkg Free from moke (lahko tudi katerokoli drugo)
- 23 dkg koruzne moke
- ščepec soli
- 3 žlice olja
- 2 jogurta (4 dl)
- 2,5 dl Radenske
- vinski kamen

Priprava:

V posodo stresite moko, jo posolite in dodajte jogurt, olje ter vinski kamen. Premešajte s kuhalnico, dodajte Radensko in ponovno premešajte.
Pekač za potico obložite s peki papirjem in vlijte maso v pekač. Pečico segrejte na 180 °C. Testo postavite v segreto pečico in pecite približno 45 minut.

Recept je prispevala: Angelca Škarja (slika je simbolična).

 

 

Testo:

- pol kg brezglutenske moke (priporočam Nutri free, zelo lepo se oblikuje in testo boste z lahkoto zvaljali)
- 2 suha kvasa bg
- pol vrečke limonine lupinice bg
- 1 vanilijev sladkor bg
- 4 rumenjaki
- 100 g raztopljenega masla
- 3dl mleka z nekaj smetane
- 60 g sladkorja
- ščepec soli.


Nadev:

- cca. 400 g orehov, prelitih z vročim mlekom in malo smetane
- 3 jajca
- pol vrečke pomarančne lupinice bg
- 1 vanilijev sladkor bg
- slador in rozine (prej namočene v domač orehov liker) po občutku oz. odvisno, koliko sladek nadev želite.

Testo zamesimo iz vseh naštetih sestavin in pustimo vzhajati, da dvojno naraste. Nato testo razvaljamo, nadevamo in zvijemo. Nadevana potica naj vzhaja še enkrat. Pred peko jo dobro premažemo z maslom in prešpikamo do dna. Pečemo 45 minut pri 175 stopinjah brez ventilacije, po 10 minutah peke potico pokrijemo s peki papirjem, da se ne bi preveč zapekla.


Vir: lasten recept (Marjetka Kreševec, univ.dipl.ing.živil.tehnol.)

...