GDPR obvestilo

Z naročilom v spletni trgovini se strinjate, da se vaši osebni podatki obdelujejo za potrebe nakupa izdelkov v spletni trgovini. Brez možnosti obdelave osebnih podatkov naročila ne moremo izvesti. Več o varovanju osebnih podatkov ...Bučni pire je osnova skoraj vseh iz buč pripravljenih jedi. V jesenskem času, ko je buč v izobilju, ga lahko pripravimo na zalogo in zamrznemo. Na ta način se z bučami sladkamo celo leto.

Za pripravo pireja so primerne buče, ki ne vsebujejo veliko vode. Bučo najprej operemo, prepolovimo in odstranimo bučne pečke in oplodje (vlaknasto meso okrog pečk).

Bučni pire lahko pripravimo na več načinov:

1. V pečici - 1. način: očiščeno bučno polovico razrežemo na manjše kose in položimo v pekač. Prilijemo 2 cm vode in pokrijemo z alufolijo. Pečemo v pečici od 40 do 60 minut pri temperaturi od 180-200 ºC (v ventilacijski pečici pri 160-175 °C). Čas pečenja je odvisen od velikosti kosov, zato občasno preverimo, če je bučno meso že dovolj zmehčano (v meso zabodemo leseno paličico).

2.  V pečici - 2. način: postopek je enak kot pri načinu 1, le da pečemo brez vode in bučne kose zavijemo v alufolijo.

3. Kuhan pire: očiščene bučne polovice razrežemo na manjše kose in olupimo. Bučno meso razrežemo na večje kocke in kuhamo v majhni količini vode tako dolgo, da se meso zmehča. Tekočino odlijemo in jo porabimo za pripravo bučne juhe, kocke bučnega mesa pa pretlačimo v pire.

4. Pire kuhan na sopari: postopek je enak kot prikuhanju v vodi, le da bučno meso skuhamo nad soparo. To je najprimernejši način priprave pireja, saj z njim ohranimo večino mineralov in vitaminov.

Zmehčano bučno meso (lupino pri pečenih kosih zlahka ločimo) pretlačimo s paličnim mešalnikom, stiskalnico za krompir ali čez cedilo. Če je pire preveč voden, ga nekaj časa pustimo na cedilu, da odvečna tekočina odteče. Tako pripravljen pire uporabimo za pripravo bučnih jedi ali zamrznemo.

Vir: prirejeno po Ruth Podgornik Reš: Čarobni svet buč

...